Rusi imaju balalajku, Grci buzuki, Talijani mandoline, a Hrvati tambure, legenda kaže da je još u 6. stoljeću car Mauricije u Trakiji uhvatio trojicu Hrvata umjesto s oružjem, s tamburama.
Istina, glazbalo slično tamburi poznato je još u staroj kulturi Mezopotamije, u 3. stoljeću, a o njezinim pretečama govore i neki spomenici sačuvani u Egiptu.
Ipak, tambura koja ima najviše sličnosti s današnjim oblikom tog žičanog glazbala na prostore jugoistočne Europe došla je u doba turskih osvajanja Balkana, u 14. i 15. stoljeću. Stručnjaci vjeruju kako je u Slavoniju i druge krajeve Hrvatske prenesena tijekom seobe Hrvata iz Bosne, odnosno njihovog bijega pred turskim osvajačima.
U počecima, tambura se svirala kao solističko glazbalo. Bilo je tako sve do godine 1847. kada je Pajo Kolarić u Osijeku osnovao prvo tamburaško društvo.

Godine 2006. društvo za promicanje hrvatske kulture i baštine Šokadija-Zagreb okupilo je prvi orkestar, koji je svirao cjelovečernji koncert, veći od 100 tamburaša. I od tada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, taj orkestar priređuje godišnje koncerte pod nazivom Šokačka rapsodija.
Prema stručnim procjenama u velikim i malim orkestrima, u folklornim društvima, osnovnim i glazbenim školama, među profesionalacima i amaterima, u Hrvatskoj ima oko 30 000 tamburaša. Članovi ovog orkestra dolaze iz 20-tak hrvatskih gradova i sela. Većina tamburu svira amaterski; svi su glazbeno obrazovani, od koji mnogi imaju završenu muzičku akademiju, a u orkestar su izabrani nakon provedene audicije. Treba istaknuti i da sviraju na tamburama četveroglasnog kvartnog sustava u e-ugodbi. Posebnost orkestra je i da vokalne dionice pjevaju isključivo njegovi članovi - tamburaši i dirigenti.
Uz tradicijsku glazbu, orkestar izvodi novije tamburaške skladbe, djela hrvatskih i inozemnih autora izvorno pisana za tamburaški orkestar kao i transkripcije. Godine 2009. u Wiener Konzerthausu imali smo međunarodnu premijeru. OD tada inozemne koncerte priređujemo pod nazivom Hrvatska tamburaška rapsodija.
Od 2010. godine orkestar "100 tamburaša" nastupa pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i nazivom Hrvatski tamburaški orkestar.